Według tradycji, jemiołę należy traktować w konkretny sposób. Po pierwsze, podczas wybierania gałązek, które zawisną w naszym domostwie, należy zwrócić uwagę na ilość owoców. Im więcej drobnych, mlecznobiałych kuleczek – tym lepiej. Następną istotną kwestią dotyczącą jemioły jest to, gdzie ją powiesić. Według tradycji jemiołę można powiesić nad kuchnią lub nad frontowymi drzwiami. Istnieje również możliwość powieszenia jej nad wigilijnym stołem. Jeśli jednak chcemy, żeby jemioła zawisła nad głowami domowników podczas wigilijnej kolacji, to powinniśmy uważać, żeby powiesić ją w dobrym momencie. Należy to zrobić tuż przed tym, jak wszyscy będą siadać do stołu, tak, aby pierwsza gwiazdka była już na niebie.

Ostatnią, nie mniej ważną kwestią jest przechowywanie jemioły. Według tradycji nie można jej bowiem tak po prostu wyrzucić. Co więc należy zrobić? Przede wszystkim, gałązki należy suszyć. Następnie powinniśmy schować je w jakimś bezpiecznym miejscu, w którym będą mogły doczekać kolejnych świąt Bożego Narodzenia, podczas których wymienimy je na świeże. Ususzenie i pozostawienie jemioły w domu na cały rok, ma gwarantować domownikom zdrowie, szczęście i życie w zgodzie. Jeśli wyrzucimy gałązki, moc jemioły przestanie działać. A co więcej – jej magiczne właściwości obrócą się przeciwko nam. Oznacza to, że zakochani, którzy całowali się pod jemiołą się pokłócą (albo rozstaną), a wśród domowników zapanuje niezgoda. 

Warto również wiedzieć, że jemioła jest świetnym materiałem do tworzenia bożonarodzeniowych ozdób. Ze względu na swoją giętkość i elastyczność, świetnie sprawdza się podczas robienia stroików i wianków. Dekoracje wykonane z jemioły potrafią być naprawdę piękne. Soczysta zieleń w połączeniu z mlecznobiałymi kuleczkami, stanowi doskonałą bazę do tworzenia ozdób. Jemioła będzie się pięknie komponować m.in. z czerwienią, złotem i srebrem, a także ze świeżymi, iglastymi gałązkami.